KOONDISLASED LIHVIVD OMA TEHNIKAT

Laupäeval, 18. mail kogunesid meie silmapaistvamad ujujad kokku Kalev Spa ujulasse, et üheskoos tavapärase treeningu asemel tehnikafilmimist teha. Kohal olid teiste seas nii Martti Aljand, Ralf Tribuntsov kui ka näiteks äsja Ameerika ühendriikidest naasnud Kätlin Sepp.

Üles filmiti kõikide ujujate põhiala koos stardi ning pöördega ja seda nii vee alt kui vee pealt. „Hea treener näeb vee pealt ka, aga veealune pilt on sportlasele endale väga hea informatsioon. Kui seda tehakse koos analüüsiga, saab sealt näha kogu liigutuste trajektoori, kiirendusi ja dünaamikat. See annab täpsema info kätte, kus puudujääk on ning millisele soorituselemendile tuleks suruda, et ujumine oleks täiuslikum,“ kommenteeris koondise peatreener Riho Aljand.

Seda, kui palju kasu sellisest tehnikaanalüüsist on, ei saa kindlalt öelda. Väga palju oleneb sellest, kas tehnikaveaga ka tööle hakatakse. „Igal juhul see, mis me täna teeme, annab rohkem juurde, kui tulla ja ujuda kuivalt oma 7-8 kilomeetrit. Tehnika on väga-väga oluline. Eriti vanemas eas on tehnika võrreldes kõige muuga väga tähtis,“ arvas mitmeid kordi filmimistel osalenud Martti Aljand. Küll aga lisas Martti, et kuigi on teatud kuldreeglid, peaks iga ujuja leidma üles oma tehnika:“Nii palju kui mina olen aastate jooksul õppinud, siis iga ujuja on erinev,. Ei saa nii väga vaadata, mida teised teevad ja seda järgi teha.“

Eestis ei ole tehnikafilmimine midagi uut. Vahepeal ei korraldanud neid rahalise olukorra tõttu, kuid Riho Aljandi sõnul on viimased kaheksa aastat vähemalt korra aastas põhiseltskond siiski ära filmitud. Kuna see on üsna kallis ning ajamahukas, kutsutakse filmimisele need ujujad, kes on vähemalt tiitlivõistluste tasemel.