KURB TÕSIASI-EUROOPA PARIMATE SEAS JÄIME HELSINGIS MÄRKAMATUKS

14.-18.juulil toimusid sõsarmaa pealinnas selle aasta Euroopa Juunioride Meistrivõistlused ujumises. Kokku oli tulnud üle 40 riigi parimatest parimad noored ujumisanded. Oli pikki, lühemaid, tugevamaid ja kribumaid tüdrukuid ja poisse. Nii nad Helsingi peale hotellidesse laiali valgusid, et siis igal hommiku võistluskott seljas ja rahvusvärvides võistlusriietus üll, varavalges Mäkelarinta kaunisse, kuid hirmus palavasse basseini kokku tulla. Enne võistluste algust põrisesid trummid ning oli kuulda sõjakisa ja vehiti võitlustantsu. Hommikustes osades toimusid eelujumised ja õhtuses osas selgitati edasipääsejate hulgast säravaimad. Finaalietendused olid vägevad. Mõned ujujad tundusid üliinimestena- suu vajus lahti, kui pisike itaallanna Polieri jõudis kõike- hommikul eelujumised 400mko ja 200lib ning õhtul finaalis 1. 400ko ning kahjuks 200m liblika poolfinaalis ees liueldes , ületas veealuses osas lubatud meetrite arvu ning diskvalifitseeriti. Kaunite ujumistega pakkus elamusi ka Prantsusmaa noormees Yannick Agnel – kaunis ja kiire, igatpidi muljetavaldav krooliujumine. Võitjate tase oli väga, väga kõrge- esikohtade eest käis ennastohverdav võitlus. Seekord jäid eriti silma prantslaste, ukrainlaste,sakslaste, inglaste ja venelaste tiimid, kuid üle 20 maa esindajad olid medalikonkurentsis ning finaalide koosseisud olid riikide poolest vägagi kirjud.
Meie klubi ujujate stardid jäid nendel võistlustel kahvatuks ning Euroopa parimaid juuniore meil seekord segada ei õnnestunud. Natuke jäi vist õnnest ka puudu, kuid öeldakse,et õnn soosib tugevamaid. Vigadest hakkame aga õppima ja seda nii meie treenerid, kuid loodame,et ka ujujad. Treenida tuleks kindlasti palju rohkem ja pingutus , mis treeningusse panna peaks olema suurem. Palju annad-selle saad ka vastu. Tundub, et sai mindud mütsiga lööma. Suvine vabadus ei aidanud tahtmist kokku võtta. Loodame,et võistlustest on midagi õppida ja kogetu sunnib hoolsamalt harjutama.
Võtame siis võistluste kulu alade ja osalemiste kaupa numbrites samuti kokku:
esimene start Pjotr Degtjarjov 50lib- stardikäsklus oli mikrofoist arusaamatu ja kui suurem osa võistlejaid signaali peale vette hüppas ja kimama pani, seisis Pjotr pukil ja ootas.Nähes,et teised läind ja starti tagasi ei kutsuta,pani samuti ajama- tulemuseks koos seismisega 28,07. Mitu sekundit jäid puki peale ja tuju nullis.
100m vabalt naised- Tess Grossmann 59,97 54.koht
Katriin Kersa 1.02,06 65. koht
4x100m va mehed F.Karu,K.Jürisoo,L.Käi, P.Degtjarjov 3.33,00 14. koht
tubli oli Laura Tolmats Tartu Ujumisklubist, kes ujus end poolfinaali ja saavutas 2.24,72 18. koha.
!00m vabalt meestele Pjotr Degtjarjov 52,83 46.koht
200m kompleksi Kristjan Jürisoo 2.12,57 37.koht
4x100vabalt tütarlapsed T.Grossmann, K.Kersa,L.Tolmats ja D.Kirs 4.04,82 ,mis oli uus Eesti Juunioride rekord ja 16.koht
Pvel Narõskin Narvast püstitas uueks eesti juunioride rekordiks 200m liblikujumises 2.07,41.
50m rinnuli noormeestele Pjotr Degtjarjov 30,33 33.koht
4x200m vabalt L.Käi,P.Narõskin, O.Solovjov ja F.Karu püstitasid uueks Juunioride rekordiks 7.50,09 14.koht
50m vabalt Tess Grossmann 27,15 jättis ta esimesena finaali ukse taha , 23.koht
Katriin Kersa 27,25 29.koht
100m liblikat Kristjan Jürisoo 57,83 40.koht
50m vabalt meestele eelujumine Pjotr Degtjarjov 23,68 8.koht
poolfinaalis: stardis jalg vähe libises ja finaali uks kinni 7 sajandikuga –23,80
ülitihedas konkurentsis 16.koht. Tubli saavutus siiski, poolfinaalikogemus kulub tulevikus kindlasti ära.
50m liblikat Tess Grossmann 30,16 45.koht
400m kompleksi Kristjan Jürisoo 4.53,46 38.koht
Kokkuvõtteks võib öelda, et ei läinud kõik nii nagu olime plaaninud. Ettevalmistus ebaõnnestus ning kurb, et suurem osa väljaujutud tulemustest ei olnud isiklikud rekordid. Olles parim siin kodukamaral, ei tohi rahulolusse mõnulema jääda,vaid ikka edasi pürgida. Iga puudutud või kehvasti tehtud treeningu ajal ,toimub paljudes ujulates üle Euroopa ja maailma , tõsine treeningtöö – saamaks tippu.
Leidke endis ja kasvatage seda soovi, küll siis toovad võistlused tulevikus ka meile kõigile rohkem rõõmu.
Õnneks on Tessil, Katriinil ja Pjotril võimalus vigadeparandust teha juba kuu aja pärast.
Tess koos Kätlin Sepa, Annika Saarnaki ja Martti Aljandiga asuvad start Budapestis, Euroopa Meistrivõistlustel ning Katriin ja Pjotr osalevad Noorte Olümpiamängudel Singapuris.
Puhkajatele mõnusat suvejätku ja treenijatele Kopperi treeninglaagriks kiiret vett!