EESTLASED SURUSID LÄTLASI LÄTI MEISTRIVÕISTLUSTEL POODIUMIL ALLAPOOLE

Läti pealinn Riia oli küll juba suvevärvides, kuid võttis Meistrivõistlustele saabujaid vastu kevadjahedusega. Jahe aga ei olnud basseinis, pigem vastupidi – higi jooksis ja vesi plärtsus igas suunas.  Kogunenuid oli kokku 7 riigist ja eksootilisemad osalejad saabusid Liibanonist.Nimelt oli kaks tüdrukut  – pikamaaujujat saabunud  Noorte Olümpiamängude normatiivi täitma, etterutates  olgu öeldud,et ühel neiul see ka õnnestus. Võistlust kaunistas ka  maailmatasemel ujuv  Ukraina seliliujumiskaunitar  Daryna Zevina.  Meie TOPi väike rakuke oli samuti platsis ja löögivalmis. Meie poolt vaadatuna oli seekord erilises võitlushoos Karleen Kersa, kes jõudis mitmel korral pjedestaalile ja kimbutas lätlannasid kohe hoolega. Kõige magusam aga oli 50m rinnuliujumise esikoht ja  uuel tasemel aeg 32,61.  Vaid üks sajandik jäi lahutama tuleva aasta Maailma Meistrivõistluste normist. Pjedestaalil käisid medalitel järgi veel Sigrid Sepp ja Meribel Saar. Kõikide TOPikate isiklikud ja finaaliujumised on aga igati kiitust väärt. Teiste eestlaste etteasted olid aga veelgi suursugusemad : uued kõrgetasemelised Eesti rekordid Martti Aljandilt ja Ralf Tribuntsovilt ning lausa lugematu arv  tipptulemusi Kregor Zirgilt.    Oli meeleolukas ja emotsiooniderohke  võistlusreis.

Selline kommentaar aga EULi  facebooki lehelt viimase võistluspäeva kohta:

Läti 90. meistrivõistlustel on viimased ujumised ujutud ning nüüd on paslik teha tänaste finaalujumiste kokkuvõte.

Martti Aljand, mees kes suvel „ujub“ abieluranda, ujus täna hommikul 50 meetrit rinnuliujumise eelujumistes uueks Eesti rekordiks 27,81. Õhtul finaalis näitas Aljand taas head taset ning napilt jäi puudu uuest rekordist, kui tabloo näitas aega 27,91. Järgmisel aastal Kaasanis toimuvate maailmameistrivõistluste A-normist jäi Aljandil puudu vaid 0,23 sekundit. Kindlasti eesmärk omaette järgnevatel võistlustel. Martti 50 meetri rinnuliujumise Eesti rekord oli ka nende võistluste suurim punktiskoor (881 p.) FINA punktide alusel. Aljand pistis oma auhinnakappi nendelt võistlustelt 3 kuldmedalit ning seda kõikidelt rinnulidistantsidelt ja veel suurepäraste aegadega!

Hommikul mitte kogu varustuse ujulasse vedanud Ralf Tribuntsov suutis Läti meistrivõistluste viimasel päeval olla sama värske nagu esimesel päeval. Täna hommikul eelujumistes 50 meetri seliliujumises kolmandat aega näidanud (26,00) Tribuntsov pani õhtul võistluspüksid jalga ning kahe lätlase Janis Saltansi ja Antons Voitovsiga läks kõvaks või(s)tluseks. Voitovs ujus hommikul Läti uueks rahvusrekordiks 25,86 ning ka Saltans oli parem varem enda nimele kuuluvast rekordist, kui ujus ajaks 25,93. Finaalis kolmandal rajal startinud Tribuntsov sai suurepärase stardi ning esimese 20 meetri järel juhtis ta lausa poole kehapikkusega. Finišiseina tulles tulid lätlased lähemale, kuid „Tribu“ võitu nad väärata ei suutnud. Finišis näitas stopper Tribuntsovile uut Eesti rekordit tulemusega 25,74, kuid see polnud ainuke rahvusrekord selles ujumises – nimelt Janis Saltans läbis poolsada meetrit ajaga 25,83, mis on uueks Läti rekordiks. Ralfile nagu ka Marttile kolm kuldmedalit – 100 meetri liblikujumises ja 50 meetri seliliujumises uute rahvusrekorditega ning 100 meetri seliliujumises, kus jäi napilt rekordist puudu.

Tartumaa poiss Kregor Zirk sai 200 meetri kompleksujumises hakkama tulemusega, mis pani isegi tema treenerit Kaja Haljastet kukalt kratsima – nimelt läbis 14. aastane noormees, kes peab kuu aja pärast juba enda 15. sünnipäeva, 200 meetrit kompleksi ajaga 2.11,51, mis on väga võimas uus poiste tipptulemus. Eelmine rekord oli umbes 8 tundi vana ning kuulus samuti Kregorile, kui ta hommikul eelujumistes läbis selle distantsi tulemusega 2.15,01. Kregorilt nendelt võistlustelt kuus poiste tipptulemuse parandust.

Alati särav Karleen Kersa sai lõpuks astuda poodiumi kõige kõrgemale astmele, kui 50 meetri rinnuliujumises talle vastast ei olnud. Võidutulemuseks fikseeriti 32,61, mis on Euroopa meistrivõistluste, kui ka Noorte olümpiamängude A-norm. Kuid ehk jääb natuke mõru maik ka suhu, sest Kersal jäi vaid 0,01 sekundit ehk silmapilk puudu järgmise aasta maailmameistrivõistluste B-normist. Kersa ise sõnas: „Pole hullu, terve aasta on veel aega!“ Karleenil oli juba enne kuldmedali saamist kotti pistetud hõbemedalid 100 meetri rinnuliujumises ja 50 meetri liblikujumises. 50 meetri rinnuliujumises tuli Eestile ka kaksikvõit, kui Maria Harutjunjan puudutas finišiseina teisena ajaga 33,49.

Läti meistriks krooniti täna ka Arkadi Kalinovski, kes 200 meetri liblikujumises võttis üsna veenva võidu, kui läbis distantsi korraliku 2.09,45-ga. Ka selles ujumises sai Eesti maitsta kaksikvõitu, kui Tartumaa poiss Robert Roose läbis distantsi uue isikliku rekordiga 2.13,35 ning sai kaela hõbemedali.

Ning ära käidi ka poodiumi kolmandal astmel, kõigepealt oli sinna asja Euroopa juunioride meistrivõistlusteks valmistuval Sigrid Sepal, kes 50 meetri seliliujumises läbis distantsi ajaga 30,74. Teistkordselt astuti poodiumi kõige madalamale astmele, kui Tartu Ujumisklubi mehed 4×100 meetri kombineeritud teateujumises suutsid kaela saada pronksmedalid. Võistkond ujus koosseisus Karl Johann Luht, Karel Seli, Robert Roose ja Marko Tiidla.

Seekord on Lätis ujumised ujutud ning järgmine võistlus toimub juba meil siin enda “konnatiigis”, kus laupäeval 7. juunil on toimuvas võistlus Keila Cup. On kuulda olnud, et Martti Aljand on ka seal stardis, et kes tahab näha värsket 50 meetri rinnuliujumise Eesti rekordiomanikku, siis laupäeval Keila Tervisekeskuses on selleks võimalus.

Tulemused:90Lch_Results_rev02